Jön az országos menzareform
k, 2012/11/20 - 13:08
Országos programot indít az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a közétkeztetés megújításáért. Az eredetileg 2010-ben Békés megyében indított program eredményeiről és a kezdeményezés országos kiterjesztéséről kedden tartottak programindító konferenciát Budapesten. Sárosi Tamás, Békés megye helyettes tiszti főorvosa a konferencia előtti sajtótájékoztatón elmondta: a Menzaminta = mintamenza című programot azután indították, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2009-ben végzett felmérése „katasztrofálisnak” minősítette az óvodák és az iskolák közétkeztetését. Kiderült, hogy ez „30 éve beidegződött menüsorok” alapján folyik.
Forrás:
mno.hu 
Vonzó és egészséges is legyen az étel
Mucsi Gyula, megyei tiszti főorvos elmondta: a program révén nemcsak egészségesebbé tették a közétkeztetést, hanem kezdetben – az élelmiszerárak emelkedése előtt – még megtakarítást is sikerült elérniük. Az így megspórolt összeget például egy iskolai konyha felújítására tudták fordítani. Mindemellett fontos, hogy sikerült jó kapcsolatot kiépíteniük a helyi termelőkkel, illetve gasztronómiai szervezetekkel is – mondta.
Erdős Norbert Békés megyei kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta: a cél az, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, a „kor kihívásainak” megfelelően táplálkozzanak. Paller Judit országos tiszti főorvos hangsúlyozta: nem elég, ha az étel egészséges, fontos, hogy a tányéron lévő étel vonzó legyen a gyermekek számára, és örömmel egyék meg.
Egészségtelenül táplálkozunk
Az ÁNTSZ közleménye szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint a közétkeztetésben – különös tekintettel az egészségügyi, szociális és gyermekintézményekre – az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani – hangsúlyozta az ÁNTSZ, megjegyezve: ezt a célt szolgálja az országos tiszti főorvos által 2011-ben kiadott „táplálkozás-egészségügyi ajánlás” is.
A közleményben azt is kiemelték, hogy a Békés megyében indított program országos kiterjesztése során arra is odafigyelnek, hogy a közétkeztetésben is minél szélesebb körben jelenjenek meg a magyar, ezen belül is elsősorban a helyi alapanyagok, illetve a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari vállalkozások termékei. Fontosnak tartják a bioélelmiszereket a bölcsődei, óvodai, kórházi étkeztetésben. „A tapasztalatok szerint ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul tápértékük is magasabb” – fogalmazott az ÁNTSZ közleményében.