Hová kerülnek az e-hulladékok?

Kiábrándító látvány, amikor a családi kirándulás során – akár a közelgő Föld Napján - rozsdás mosógép-dobbal, kibelezett hűtőgéppel vagy összetört monitorokkal találkozunk az erdőben. Időnként még a városok utcáin is láthatóak a kukák mellé helyezett kidobott elektromos termékek, azaz e-hulladékok. Tényleg ez a sorsuk régi berendezéseinknek?

A CECED Magyarország Egyesülés megbízásából a GFK Hungária Kft. az év elején arra kereste a választ, hogy az új elektromos készüléket vásárlók mit tesznek a régi masinával.
 
A még működő, de feleslegessé vált régi háztartási gépét a tulajdonosok 35%-a egy barátnak vagy családtagnak adja. Ez az arány még magasabb Magyarország dél-keleti régiójában: itt 40% dönt az ajándékozás mellett. A felmérés jól alátámasztotta ezt a szokásunkat: tipikus magatartás hazánkban, hogy szeretünk ragaszkodni a régi masinákhoz. „Jó lesz az még a nagyinak vagy a nyaralóban...” Nem árt ugyanakkor arra is figyelni, hogy az öreg gépek jóval több energiát használnak, mint korszerű, új társaik.
 
A háztartások 27%-a a régi masinát visszaadja a boltnak, ahol az új készüléket megveszi. Erre a vásárlóknak 2004. október 8-a óta van lehetőségük, azóta írja elő jogszabály azt, hogy a kereskedő köteles visszavenni az azonos használati célú régi készüléket az új vásárlásakor, mindezt ráadásul ingyenesen. Budapesten a vásárlók 38%-a él ezzel a lehetősséggel.
 
A vásárlók 15%-a (a fővárosban 18%-a) – a régi, még működő készüléket eladja valamely internetes portálon (pl. Vatera, Jófogás). Az internet szerepének növekedésével várhatóan ez a megoldás egyre népszerűbb lesz a jövőben.
Sokan várnak a lomtalanításig: a háztartások 9%-a lomtalanításkor teszi ki az utcára a régi berendezést. Az ország dél-nyugati régiójában még többen választják ezt a lehetőséget (12%), Budapesten viszont kevesebben teszik az utcára a régi gépeket (7%). Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy az e-hulladék veszélyes hulladék, és nem szabad kitenni az utcára. A lomtalanítás idején erre külön lehetőséget kínál a közterület-fenntartó (pl. Budapesten az FKF ZRt.)
 
Forrás: CECED Magyarország, GFK Hungária Kft. Minta: 1800 háztartás
 
Mi a helyzet a hulladékudvarokkal?
Átlagosan a háztartások 8%-a viszi hulladékudvarba az e-hulladékot. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb, mindössze az emberek 3%-a él ezzel a lehetőséggel, viszont az ország dél-nyugati régiójában 13% választja ezt a megoldást. (A budapesti hulladékudvarok listája.
 
Azt csak remélni tudjuk, hogy az 5% „egyéb” választ adó háztartás nem az erdőben vagy a patakparton szabadul meg a régi, feleslegessé vált masináktól. Az e-hulladék veszélyes hulladék: ne tegyük a kukába (a kommunális hulladékgyűjtőbe) se. Ha új készüléket veszünk, éljünk a lehetőséggel, hogy a kereskedő ingyen visszaveszi tőlünk. Ha csak egyszerűen meg szeretnénk tőle szabadulni, akkor keressük meg a legközelebbi hulladékudvart, ahol leadhatjuk. Lomtalanításkor pedig tájékozódjunk, hogy hol és mikor adhatjuk le kiszolgált berendezéseinket, de ne tegyük ki őket az utcára.
 
További hasznos linkek: 
 
Miért veszélyes az e-hulladék?
Az elektronikai berendezések – kisebb vagy nagyobb mértékben – tartalmaznak olyan anyagokat, melyek az általános hulladékkezelési gyakorlatok során szennyezhetik a környezetet (pl. lerakás vagy a kommunális hulladékkal együtt a szeméttelepen gyűjtés esetén akár esővíz, akár más hulladékkal, vegyszerrel érintkezés hatására kioldódnak a berendezésből és bekerülnek a talajba, szennyezik a talajvizet, vagy égetés esetén a mérgező gázok a levegőbe kerülnek). Ezért ezek a berendezések speciális gyűjtést és kezelést - bontást, ártalmatlanítást – igényelnek. Különösen veszélyesek például a régi, még freont tartalmazó hűtőgépek, valamint a képcsöves berendezések: a tévé vagy számítógép monitorok. Még akkor is, ha a manapság piacra kerülő berendezések – köszönhetően a technikai fejlődésnek és a jogi szabályozásnak – lényegesen kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak, mint a régiek- fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára vagy a természetbe. 
 
Nem beszélve arról, hogy szakszerű feldolgozás esetén a berendezések 75%-ban újrahasznosítható anyagokat tartalmaznak, s az újrahasznosított anyagok használata az új gyártási folyamatok során jelentős energia-megtakarítással jár.
 
A kereskedő visszavételi kötelezettsége
2004. október 8-a óta, azaz amióta hatályba lépett az e-hulladékok visszavételéről szóló szabályozás, a kereskedő köteles ingyenesen visszavenni új készülék eladásakor a vásárló által felajánlott, az új készülékkel azonos használati célú régi berendezést. Mindezt ráadásul ingyenesen, tehát pénzt a visszavételért nem kérhet. Még akkor sem, a régi gépet az új gép házhozszállításakor kéri a vásárló, hogy szállítsa el tőle a kereskedő. Ebben az esetben is köteles a bolt ingyenesen gondoskodni arról, hogy a régi hűtőt, mosógépet és egyéb nagygépet elszállítsa a vásárló lakásából.
 
Fontos azt is tudni, hogy az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint a nagyobb áruházakban sokszor akkor is bedobhatjuk a kihelyezett gyűjtőládákba a feleslegessé vált kisméretű elektromos gépeinket (pl. hajszárító, fényképező), ha nem veszünk újat. A legújabb uniós szabályozás szerint (melyet a tagállamoknak, így hazánknak is, 2014. február 14-ig kell átültetni) ezt a lehetőséget a kereskedőknek kötelezően biztosítaniuk kell majd a kisméretű készülékek esetében, vásárlás nélkül is.
 
Hulladékudvarok
Általános szabály, hogy a települési hulladékudvarokban leadhatók az e-hulladékok. A legközelebbi hulladékudvarról a helyi közterület-fenntartó vállalat vagy az önkormányzat honlapján tájékozódhatunk. (Budapesten).
 
A hulladékudvarok jellemzően mindenfajta e-hulladékot visszavesznek, de ha hűtőgépet vagy képcsöves berendezést (tévét, monitort) szeretnénk leadni, akkor előbb telefonon érdeklődjünk, hogy biztosan átveszik-e. Szintén érdemes informálódni, ha egyéb vagy több nagyméretű készülékkel érkeznénk, mert a helyhiány (a hulladékudvar telítettsége) is lehet oka az átvétel megtagadásának.
 
Lomtalanítás
Sajnos sokan nem tudják, hogy lomtalanításkor nem szabad kitenni az utcára az elektromos berendezéseket. Ezek a veszélyes hulladékok, mint láttuk, szakszerű, környezetbarát bontást igényelnek (az utcán történő szétszerelés, „kibelezés” nem minősül annak!).
 
A lomtalanítást végző szervezet mindig biztosít lehetőséget a veszélyes hulladékok leadására is. Ennek helyét és időpontját megtalálhatjuk a tájékoztatóban vagy a szervezet honlapján (Budapesten
 
Elemek és akkumulátorok
Elektromos berendezéseink tartalmazhatnak elemeket és akkumulátorokat is. Ezek szelektív gyűjtésére is fontos odafigyelnünk. Itt minden hasznos információ megtalálható.
 
Fényforrások gyűjtése
Szintén szelektív gyűjtést és környezetbarát feldolgozást igényelnek a fényforrások. Itt tájékozódhatnak a legközelebbi gyűjtőpontról.