A házad: a kerted

 

Ilyenkor tavasszal, akinek akár csak egy zsebkendőnyi földje is van, azt könnyen elkapja a kertészkedési láz. De vajon mit érdemes vetni, ültetni annak, akinek csak egy balkon vagy egy folyosó áll a rendelkezésére? Milyen növények maradnak meg a cserépben, balkonládában? És virágot vagy inkább zöldséget, gyümölcsöt termesszünk?
 
A zsebkertészeknek szóló számos jó tanács közül az biztosan megfontolandó, hogy a veteményezés előtt alaposan meg kell gondolni, hogy a kifejlett növényeink mekkorára nőnek majd és mennyi napfényt igényelnek. A vízigényt vagy a szárazság tűrőképesség esetleges hiányát locsolással lehet kompenzálni, de a növények mérete és a hely adottságai meghatározóak ahhoz, hogy ne csak a munkát élvezzük, de a kertészkedés eredményének is örülhessünk.
 
A balkon kertészek között nagyon népszerű a koktélparadicsom, ami amellett, hogy nagyon finom, szép színekben pompázhat a sárgától a narancs különböző árnyalatán át a pirosig, így a balkon díszévé válhat. A magokat ilyenkor, márciusban vagy április elején kell elvetni, először inkább a szobaablakba elhelyezett kis cserepekbe. Folyamatos óvatos öntözést igényel, amikor pedig eléri a palánta a 8-10 centimétert, mehet ki a balkonra. Az átültetésnél vigyázzunk a gyökerekre, ajánlatosabb eleve egészen kis cserépbe vagy joghurtos dobozba vetni a magokat, mert utólag már nagyon nehéz a palántákat különválasztani. A legbiztosabb megoldás, ha a földdel együtt ültetjük át nagyobb cserépbe vagy ládába a végleges helyére. A palánták fényt és vizet igényelnek, ezen kívül különösebb gondozást nem igényelnek. A legjobb a palánták számára a tőzeges föld, de az egyszerű általános virágföld is megteszi, legfeljebb kéthetente érdemes egy kis folyékony trágyával vagy zöldség tápoldattal megöntözni. Ne feledjünk egy rácsot vagy botot a paradicsomok mellé szúrni, amire jól fölkapaszkodhat. Ha jól érzi magát a növényünk, júniustól októberig ellát minket ízletes paradicsommal.
 
Hasonló módszerrel paprikát is ültethetünk, sőt akár babot vagy salátát is vethetünk. A salátánál arra figyelnünk kell, hogy a csigák is ízletesnek találják a leveleit, így ha meglátunk egyet, azonnal távolítsuk el a növényről.
 
A gyümölcsök közül az igazi balkon favorit az eper. Cserépben is jól érzi magát, és ha megfelelően gondozzuk, bizonyos fajták akár egész nyáron és ősszel hoznak gyümölcsöt. A balkonra való nemesített fajtákat márciustól decemberig elültethetjük, és még abban az évben termőre fordul. Az epret legjobb egy nagy - legalább 60 centiméter magas - zsebes cserépbe ültetni, így hozható ki a legkisebb területen a legnagyobb terméshozam. Egy kisebb műanyaghordóból, vagy nagyobb műanyag cserépből mi magunk is kialakíthatunk termőhelyet úgy, hogy a hordó oldalára több helyen lyukat vágunk, mérettől függően akár több sorba is, így a palántákat azokon kifelé bújtatva is elültethetjük, minden zsebbe (lyukba) egyet-egyet. Az ültetés úgy történik, hogy a földet fokozatosan adagoljuk az ültető edénybe a zsebekig, ott behelyezzük a növényt, aztán megint föld következik, és ezt ismételjük a tetejéig, ahová – az edény méretőtől függően – több palántát is ültetünk. A napos helyet szereti, és vízigényes, forró nyári napokon akár naponta többször is meg kell locsolni. Fontos, hogy gondoljunk a vízelvezetésre is, mert ha a fölös öntözővíz nem tud elfolyni, a növény kirohad.
 
A saját termesztésű zöldség és gyümölcs mellé akár ablakunkba is varázsolhatunk fűszerkertet. Erre egy virágláda is alkalmas, amibe alacsony vagy közepesre növő fűszernövényeket ültethetünk. Az nagyra növő fűszernövények pedig a földre helyezett ládákba vagy cserepekbe kerülhetnek. A méreten kívül arra is ügyelni kell, hogy azonos vízigényű növények kerüljenek egy helyre. Így a kisebb vízigényű rozmaring, kakukkfű, zsálya és oregánó bátran kerülhet egy ládába, bár arra számíthatunk, hogy a rozmaring – ha jól érzi magát – nagyra nőhet, jobban igényli a nedvességet a metélőhagyma, metélőpetrezselyem, a citromfű, lestyán, a bazsalikom, a petrezselyem és a tárkony. Ezeket a fűszernövényeket is vethetjük magról, először csak a szobában nevelgetve, majd kiültetjük a végleges helyére. Aki türelmetlenebb, az palántát is vásárolhat. Az a jó, ha a fűszernövények leveleit folyamatosan felhasználjuk, mert nem egy közülük (pl. bazsalikom, petrezselyem) megkeseredik, ha elöregedett. A levelek folyamatos lecsipkedése biztosítja azt, hogy állandóan friss fűszerekkel ízesíthessük ételeinket.
 
Aki ellátogat a veszprémi ZöldLakba, ott is kap zsebkertészeti tanácsokat A Diófa utca 3.-ban egy közel 100 éves romházból varázsolt környezetvédelmi lakossági bemutató központként funkcionáló ZöldLakot a Kör Alapítvány, melyre a környezet és energia operatív programból 47 millió forintot nyertek. A Magyarországon egyedülálló program lényege egy olyan zöld lakás létrehozása, és öt éven keresztül bemutatóközpontként való üzemeltetése, ahol a látogatókkal működés közben megismertetik azokat a környezettudatos megoldásokat, amelyekkel gazdaságosabbá, hatékonyabbá, zöldebbé tehetik a saját lakásukat. Nem drága, csúcsminőségű beruházásokra kell gondolni, hanem olyan megfizethető megoldásokra, amelyeket bárki megtehet, kialakíthat. A bemutatandó praktikák mellett részletes leírás is található számításokkal, hogy mindenki tudja, mivel járhat otthonának környezetbarátabbá tétele.