A Teremtés hete 2013 - "Nézd itt a víz"

Dátum: 
2013. szeptember 29. vasárnap (Egész nap) - 2013. október 6. vasárnap (Egész nap)
 
Ebben az esztendőben is sor kerül az ökumenikus Teremtés hete (A teremtés ünnepe) rendezvénysorozatra szeptember 29. – október 6. között, az Assisi Szent Ferenc ünnepét is magában foglaló héten „Nézd, itt a víz!” (ApCsel 8,36) mottóval. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsával együttműködő Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport – melynek munkájában katolikus szakértők is részt vesznek – idén is arra bátorítja a keresztény közösségeket, hogy ezen a héten saját köreikben szervezzenek alkalmakat – akár felekezetközi módon is –, ahol megemlékeznek a teremtett világról mint Isten ajándékáról, és a krisztushívőknek a környezet megóvása iránti sajátos felelősségéről.
 
Fontos egybeesés, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tavaly decemberi döntése alapján a katolikus templomokban az idei évtől kezdve éppen ebben az időszakban, október első vasárnapján tartják a terménybetakarítási ünnepet, a teremtés ajándékaiért való hálaadást. Így a két kezeeményezés egymást erősítheti a liturgiában.
 
Mint a mottóból is kitűnik, idén a Teremtés hete szervezői a vízzel kapcsolatos kérdéseket ajánlják figyelmünk középpontjába, gondolva annak egészen hétköznapi fontosságára, de ugyanakkor szentségi, természetfölötti jelentőségére is. A szervezéshez a Munkacsoport segédanyagot is készített, mely egy egyszerű plakáttal együtt letölthető a Teremtés hete hivatalos weboldaláról, az itt található linkeken: http://teremtesunnepe.hu/?q=node/5012. A teremtesvedelem.hu oldal fenntartója, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Közhasznú Egyesület is szívesen áll rendelkezésre azon közösségek számára, akik segítséget igényelnek a Teremtés hete minél intenzívebb megéléséhez. (E-mail-címünk: info@teremtesvedelem.hu.)
 
A Teremtés hete nyitóistentisztelete az idén Hajdúnánáson lesz. A teremtett világ megóvását célzó aktivitásával ugyanis ebben az évben az itteni református közösség nyerte el a Magyar Református Egyház által adományozott „ökogyülekezet” címet. Az ökumenikus nyitóistentiszteleten Réz-Nagy Zoltán debreceni evangélikus lelkész fog igét hirdetni.