A sokszínű Soroksári Botanikus Kert

Image resize threshold of 10 remote images has been reached. Please use fewer remote images.
Dátum: 
2012. június 13. szerda (Egész nap) - 2012. június 30. szombat (Egész nap)
Helyszín: 
Soroksár Péteri major

Lassan véget ér a tanév, és mielőtt hoszabb nyaralásra indulunk, akad pár szabad óra amit érdemes hasznosan eltölteni! Látogassunk hát el a szomszéd kerületbe, mert csupán 10 perces kerékpár útnyira , kitárul egy csöppnyi, teremtett csoda a Soroksári Botanikus kert.

A növényritkaságokban is gazdag gyűjtemény 1963-ban létesült a délpesti síkságon,  jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Növénytani tanszékéhez tartozik. A 60 ha-os területen elhagyott gyümölcsösök, szőlők, leromlott legelők voltak. Itt alakult ki az egyetemi  oktatást, a szakemberképzést, az oltóanyagcserét is biztosító botanikus kert.

Közvetlen közelünkben egy csöppnyi ékszerdoboz terül el, amely olyan sokszínű, hogy méretei alapján talán el sem hisszük .       

Felszínét ÉNy-DK irányú homokbuckák tagolják, a buckasorok között vizenyős laposokkal. A kert a Duna öntéstalaján homokos fizikai talajféleségekkel rendelkezik.

Alapításakor az 1950-es évek erdészeti telepítéséből származó kocsányos tölgy, feketefenyő, szürke nyár, akác állományok, a magasabban fekvő homokdombon felhagyott szőlők, gyümölcsösök maradványai, a laposokon legelők voltak.

Területén értékes eredeti társulás-maradványok is találhatók, amelyek megőrizték a Duna-Tisza közére jellemző vegetációt. Ezek ma is kiemelten védett területei a kertnek: a nyílt- és zárt homokpusztagyep, a zsombékos, a száradó láprét, amelyek ritka és védett növények természetes élőhelyei.

A kert területén 170-180 nagygomba faj él. A gombavilág faji összetételét a kert homoki jellege és a növényzet határozza meg.

A botanikus kert különleges növényvilága értékes állatvilágnak ad otthont.

A nemzetközi magcsere útján, ill. saját gyűjtésű szaporítóanyagokból a szaporítótelepen, üvegházban nevelik fel cserépben, fóliazacskóban a kiültetésre kerülő növényeket. Az üvegházat szaporításra és a trópusi, szubtrópusi növények bemutatására is használják.

A központi épületben  információ, belépőjegy árusítás, hallgatói tantermek, gombalabor, munkaszobák és a folyosón állandó fényképkiállítás található. Az üvegház mellett a látogatók részére mosdó és WC működik.

A kerti faházban állandó természetvédelmi kiállítás van: védett növényekről, védett állatokról és a botanikus kert területén végzett régészeti ásatáskor talált 4000 éves leletekről fényképek tájékoztatják az érdeklődőket.

A tóparton kialakított kerti pihenők: asztalok, padok, szalonnasütőhely állnak a látogatók rendelkezésére. Az óvodásoknak a főbejáratnál játszóteret, az iskolásoknak focipályát alakítottunk ki, ahol a csoportok a kert megtekintése után hosszabb időt eltölthetnek.

Az épületekben és a kerti csapokon mindenütt ivóvíz folyik. Étkezési lehetőség, büfé nincs.

A helyszínen cserepes dísznövény árusítás van, kertismertető, képeslapok, bélyegzőhely.

Az arborétumot kerekes székkel is látogathatják. 

Soroksári Botanikus Kert                                       Vezető:Barabás Sándor

Elérhetőség:
Tel.: 287 2432
Fax: 287 2432
(A 4. csörgés után automatikusan átáll fax-üzemmódra a telefon.)

Nyitvatartás:

április 1. – június 30.és szeptember 15. – november 30. között.

H-Cs: 9–16
P: 9–12

Belépődíj:

felnőtteknek és diákoknak: 500 Ft/fő,
nyugdíjasoknak és óvodásoknak: 300 Ft/fő.

Szakvezetést a botanikus kert dolgozói telefonos egyeztetéssel egész évben vállalnak, díja 2000 Ft/alkalom, időtartama kb. másfél óra.