RAPA NUI VAGY TIKOPIA? ÖKOLÓGIA VÁLSÁG ÉS KIÚTLEHETŐSÉGEK - Humánökológia tanfolyam

Dátum: 
2011. szeptember 19. hétfő (Egész nap)

  2011-ben is elindul a Humánökológia tanfolyam!

 

Jelentkezési határidő: szeptember 12.

Veszélyes mértékben átalakítottuk bolygónkat. Az éghajlat gyors változása, az élővilág sokszínűségének rohamos csökkenése, a szennyezések garmadája, valamint számos további környezeti probléma mindnyájunk életminőségének drasztikus romlásával fenyeget. A sivár élővilág, éhínség, vízhiány, nyomor és káosz által terhelt jövőt azonban elkerülhetjük, amennyiben bátran szembenézünk a problémákkal, és kitartóan teszünk ellenük. 

Ezt a szembenézést és cselekvést igyekszik előmozdítani a Kisközösségi Program tízhónapos Humánökológia tanfolyama, amely „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológia válság és kiútlehetőségek” címmel indul 2011. szeptember 19-étől. A tanfolyamra szeretettel hívunk minden érdeklődőt!

KIKNEK AJÁNLJUK? Előképzettségtől és korosztálytól függetlenül ajánljuk a tanfolyamotmindenkinek, aki szeretne többet tudni a környezeti problémákról és enyhítésük lehetőségeiről. Leginkább pedig azoknak az embereknek, akik tenni is kívánnak a környezeti gondok ellen. Különösen érdekes lehet mindazok számára, akiknek hivatása kötődik a környezeti problémákhoz, illetve e témakörben kívánnak dolgozni a jövőben. Kiemelten javasoljuk:
tanároknak, akik megalapozott tudást akarnak átadni a fiatalok számára a környezeti problémákról;
civil szervezetek munkatársainak és önkénteseinek, akik hatékonyan szeretnék meggyőzni az embereket az életmódváltás fontosságáról;
újságíróknak, akik szakmailag korrekt cikkeket akarnak írni környezeti témákban;
- az államigazgatásban dolgozóknak, akik felelősségteljes (ön)kormányzati döntésekhez szeretnének munkájukkal hozzájárulni.
Az eddigi tapasztalatok alapján a tanfolyam kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők hasonló gondolkodásmódú emberekkel ismerkedjenek meg, barátságok és munkakapcsolatok szülessenek. 

TÉMAKÖRÖK. A tanfolyam hat nagy téma köré csoportosul:
1. Az emberi bioszféra-átalakítás története – Mi, emberek lényegesen nagyobb mértékben alakítjuk át a bolygót, mint bármelyik másik faj. Vajon miként váltunk ilyen különleges élőlénnyé? Megvizsgáljuk az emberi történelmet egy szokatlan nézőpontból.
2. A fő környezeti problémák áttekintése – Milyen változásokat okozunk a bioszférában, és milyen társadalmi következményekkel járnak ezek? Éghajlatváltozás, erdőirtás, fajkihalások, vízszűkösség és társaik. Sokat hallunk róluk, de gyakran egymásnak ellentmondó információkat kapunk. Igyekszünk tisztább képet kialakítani a környezeti problémákról.
3. A környezeti problémák társadalmi háttere és a fő kiútlehetőségek – Mely alapvető társadalmi okokra vezethetők vissza a környezeti gondok? Változtathatók-e ezek a tényezők, és ha igen, hogyan? Megkíséreljük áttekinteni és rendszerbe foglalni az idekapcsolódó tudás legjavát.
4. Az ökológiai gondolkodásmód alapjai – Ökológiailag fenntartható társadalmak csak akkor jöhetnek létre, ha kultúránk uralkodó gondolkodásmódja alapvetően átalakul. Ez a változás már meg is indult: bár még korántsem vált dominánssá, az ökológiai gondolkodásmód egyre terjed. Vajon melyek a fő jellegzetességei, és miben tér el a ma uralkodó gondolkodásmódtól?
5. Ellenérvek az „antizöld” érvekkel szemben – Egyesek szerint világunk úgy jó, ahogy van, környezeti problémák nem is igazán léteznek. Vagy ha mégis, nem jelentenek komoly veszélyt: egy-két új technológia, meg egy kis gazdasági növekedés mindent meg fog oldani. Melyek a legjellegzetesebb „antizöld” érvek, és milyen ellenérveink lehetnek velük szemben?
6. Mit tehetünk mi? – Mindenki tehet valamit a környezeti problémák ellen, a fenntartható társadalmak érdekében. Általában az egyéni lehetőségekre szoktunk koncentrálni, holott a közös cselekvés mindig hatásosabb. Vajon mit tehetünk főként helyben, más emberekkel összefogva egy ökologikusabb életmódért? Áttekintjük a fő lehetőségeket.

A tanfolyam részletes tematikája ide kattintva érhető el.

ELŐADÓ. A tanfolyam előadója Dr. Takács-Sánta András ökológus, az ELTE Környezettudományi Centrumának adjunktusa. Több mint egy évtizede tanít a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is. Egy időben az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott az első itthoni települési klímaprogramok elindításán. A Bioszféra-átalakításunk nagy ugrásai című könyv, továbbá mintegy kéttucat szakcikk, illetve könyvfejezet szerzője. Emellett szerkesztője az Éghajlatváltozás a világban és Magyarországon című könyvnek, a Paradigmaváltás?! című kötetnek, valamint társszerkesztője a Természet és gazdaság című ökológia közgazdaságtan szöveggyűjteménynek. Tudományos munkássága mellett tíz éven át volt szervezőbizottsági tagja a Védegylet Egyesületnek. 2008-tól a Kisközösségi Program szakmai vezetője. Részletes önéletrajza (benne számos cikkének internetes elérhetőségével) ittolvasható. 

Egy rövid előadása megtekinthető ITT.

MÓDSZER. Az előadások során interaktivitásra törekszünk majd, vagyis bőven lesz lehetőség a beszélgetésre, vitára is. Ennek érdekében az előadások kiscsoportokban (15-25 fő) fognak zajlani. Olykor mindnyájunk által olvasott (rövidebb) írásokról beszélgetünk, lesznek filmvetítések, tavasszal pedig kirándulunk is. Minden egyes előadáshoz kapcsolódóan ajánlott olvasmányok segítik az egy-egy téma iránt részletesebben érdeklődők elmélyülését.

KIMENET. A tanfolyam hivatalos, állami végzettséget nem ad. Reményeink szerint azonban sok tudást és új szemléletmódot annál inkább. Akik az előadások legalább 75%-án jelen voltak, tanúsítványt kapnak a tanfolyam elvégzéséről.

IDŐPONTOK. A tanfolyam 2011. szeptember 19-étől 2012. július 16-áig tart minden héten 1x2 órában. A tervek szerint két csoportot indítunk: hétfőn 18 órától 20 óráig és kedden 18 órától 20 óráig.

HELYSZÍN. A HuMuSz Ház: Budapest XI. Saru utca 11. – pár perc sétára (vagy egy villamosmegállónyira) a Móricz Zsigmond körtértől, illetve a Petőfi-híd budai hídfőjétől. A HuMuSz-ház igazi oázis a betonrengetegben, ahol egy barátságos teremben, illetve jó idő esetén egy nagyon hangulatos kertben beszélgethetünk.

DÍJ. A tízhónapos tanfolyam díja 54 000 Ft, amely négy egyenlő részletben fizetendő (szeptemberben, novemberben, decemberben és februárban), akár készpénzben, akár átutalással. A befizetett összeggel minden résztvevő a Kisközösségi Program megvalósulását támogatja. Cégek számára a teljes összeg leírható költségként. 

A JELENTKEZÉS MÓDJA. Ha jelentkezni szeretne a tanfolyamra, kérjük, először írja meg ezt aszándékát a humanokologia [kukac] gmail.com címre legkésőbb szeptember 12-ig. Ebben a levélben mindenképp jelezze, hogy a fenti két csoport közül melyik felelne meg Önnek (természetesen opció az is, hogy mindkettő megfelel). Ezután mi megírjuk, hogy a választott csoportban van-e még hely. Amennyiben igen, küldünk információkat arról, hogy miként kellene befizetnie a tanfolyam díjának első részletét. Ennek határideje szeptember 14. Jelentkezése csak az összeg befizetésével válik majd érvényessé és véglegessé.

Ha bármi kérdése van a tanfolyammal kapcsolatban, kérjük, írja meg nekünk a humanokologia [kukac] gmail.com címre.

Első alkalom szeptember 19-én, illetve 20-án (ahol a tanfolyam címének rejtélyére is fény derül).

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Takács-Sánta András és a Kisközösségi Program munkatársai