30 ÓRÁS HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS TANFOLYAM
k, 2012/03/13 - 17:13
Forrás:
Porpáczy-Újhelyi Középiskola
Dátum:
2012. március 23. péntek - 09:00 - 2012. március 25. vasárnap - 16:00
Helyszín:
Csermajor, Győr-Sopron megye
A felnőttképző tanfolyam, elsősorban saját termelésű tej háztáji körülmények között történő feldolgozását ismerteti meg az érdeklődőkkel. A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, érdeklődést kelt fel.
12 óra elmélet, 18 óra gyakorlat.
Ellenőrző foglalkozás nincs. Záróvizsga nincs. A tanfolyam elvégzése képesítést nem ad, de előkészít további szakmai képzésre.
A tanfolyam tematikája
Elmélet:
- A tehéntej, juhtej és a kecsketej összetétele, tulajdonságai és táplálkozás élettani szerepe. A tejtermékek szerepe a falusi vendéglátásban.
- A nyerstej tárolásának és kezelésének higiéniai szabályai. A tej kiválogatása az egyes tejtermékek gyártásához.
- A nyerstej hőkezelése, előkészítése a termékgyártáshoz. (Színtenyészetek)
- Savanyított tej-és tejszínkészítmények előállítása egyszerű eszközökkel, háztáji kis műhelyekben ( aludttej, kefir, joghurt, tejföl)
- Tehéntúró és juhtúró gyártása.
- A házi sajtkészítés alapjai: - a tej alvasztása, az alvadék felvágása, sajtolása, utómelegítése és formázása.
- A sajtok préselése, sózása, érlelése és tárolása.
- Friss sajt készítése.
- Lágysajt készítése.
- Röglyukas félkeménysajt készítése.
- Erjedési lyukas félkeménysajt készítése.
- A savó hasznosítási lehetőségei.(orda készítés). Sajtkészítmények.(körözött túró)