30 ÓRÁS HÁZI SAJTKÉSZÍTÉS TANFOLYAM

Dátum: 
2012. március 23. péntek - 09:00 - 2012. március 25. vasárnap - 16:00
Helyszín: 
Csermajor, Győr-Sopron megye

 

A felnőttképző tanfolyam, elsősorban saját termelésű tej háztáji körülmények között történő feldolgozását ismerteti meg az érdeklődőkkel. A tanfolyam elméleti és gyakorlati ismereteket nyújt, érdeklődést kelt fel.

12 óra elmélet, 18 óra gyakorlat.

Ellenőrző foglalkozás nincs. Záróvizsga nincs. A tanfolyam elvégzése képesítést nem ad, de előkészít további szakmai képzésre.

A tanfolyam tematikája

Elmélet:

  • A tehéntej, juhtej és a kecsketej összetétele, tulajdonságai és táplálkozás élettani szerepe. A tejtermékek szerepe a falusi vendéglátásban.
  • A nyerstej tárolásának és kezelésének higiéniai szabályai. A tej kiválogatása az egyes tejtermékek gyártásához.
  • A nyerstej hőkezelése, előkészítése a termékgyártáshoz. (Színtenyészetek)
  • Savanyított tej-és tejszínkészítmények előállítása egyszerű eszközökkel, háztáji kis műhelyekben ( aludttej, kefir, joghurt, tejföl)
  • Tehéntúró és juhtúró gyártása.
  • A házi sajtkészítés alapjai: - a tej alvasztása, az alvadék felvágása, sajtolása, utómelegítése és formázása.
  • A sajtok préselése, sózása, érlelése és tárolása.
  • Friss sajt készítése.
  • Lágysajt készítése.
  • Röglyukas félkeménysajt készítése.
  • Erjedési lyukas félkeménysajt készítése.
  • A savó hasznosítási lehetőségei.(orda készítés). Sajtkészítmények.(körözött túró)