Nincs zacsi - Csomagolás nélküli élelmiszerboltok

Az utóbbi években sorra nyílnak a világban az olyan üzletek, amelyek arra törekszenek, hogy csomagolás nélkül árusítsák termékeiket, csökkentve ezzel a termelődő szemét mennyiségét. A következőkben azt mutatjuk be, hogy miként kell elképzelni egy ilyen boltot.
 
Már korábban beszámoltunk arról, hogy egyre több és több hulladékot termelünk naponta. Előrejelzések szerint ez oda fog vezetni, hogy 2025-re a mai mennyiség megduplázódik. Hogy lelassítsuk a probléma növekedési ütemét, mindenképp tudatos döntésekre van szükség.
 
A legjobb megoldás, ha eleve nem is termelünk annyi szemetet. Ennek az elvnek lehetnek hatékony eszközei azok az üzletek, amelyek minimálisra csökkentették az élelmiszerekhez szükséges csomagolás mennyiségét.
 
 
Egy átlagos bevásárlás itt úgy történik, hogy mindenki elviszi magával az otthon használt kiürült élelmiszer tárolóit, a boltban pedig újra feltöltik azokat. Fizetni a megvett áru súlya után kell (a hozott dobozok tömegét természetesen levonják).
 
Gondoljunk csak bele, hogy mennyi lehetséges szemetet megspórolhatunk ezzel, hiszen otthon szinte mindenki használ tároló dobozkákat olyan dolgokhoz, mint a liszt, cukor, rizs stb. Ilyen esetekben többnyire az történik egy átlagos bevásárlás után, hogy a termék zacskója a hulladék közt végzi, miután az élelmiszert beleöntöttük a tartójába. Ám ezzel a másfajta vásárlási szokással, ez megszűnne.
 
Másrészt az ilyen üzletek általában organikus, helyi termelőktől vásárolt élelmiszert árulnak, amely, amíg eljut a boltba, addig sem érintkezik semmilyen felesleges csomagolással. Ha valaki elfelejt szatyrot vagy tároló eszközt vinni, akkor lehetőség van a boltoknál is beszerezni azokat. Ám arra külön figyelmet fordítottak, hogy csakis olyanokat áruljanak, amelyek komposztálhatók, illetve biológiailag lebomló anyagból készültek.
 
A világon eddig csak néhány ilyen bolt működik, többek közt az USA-ban, Angliában, vagy Németországban. Reméljük, hogy nemsoká Magyarországon is megjelenik ez a kezdeményezés, illetve még széles körben elterjed.
 
Számos amerikai városban egyenesen betiltották a nejlonszatyrokat, de az EU is fontolgatja hasonló intézkedés bevezetését! Erről itt olvashatnak!
 
szerző: Kronoméné Szászi Tímea, kép: Unpackaged grocery & café by Multistorey, London