Hogy ne menjen veszendőbe annyi élelmiszer, segítsd az Élelmiszerbank munkáját!

Az utajovobe.eu oldalt üzemeltető Be Fair! Alapítvány javaslatot tett az OzoneNetwork felé, készítsen egy filmet a hazai éhezésről, élelmiszerpocsékolásról, és a nemkívánatos tendencia visszaszorításáról, az ezzel kapcsolatos próbálkozásról, mint egyfajta lehetséges megoldásról hazánkban.

 
Mielőtt színre lépne a filmben Magyar Élelmiszerbank Egyesület vezetője, érdemes néhány statisztikai adatra utalni, milyen probléma is az éhezés a világon és azon belül Magyarországon.
 
Hazánkban a tágabb értelemben vett élelmiszerkereskedő vállalkozások 1.4 millió tonna élelmiszert dobnak ki évente. Ilyen cégek az élelmiszeripari vállalkozások, gyártók, kereskedők és viszonteladók, éttermek.
 
A lakosság kb. 400.000 tonna elpocsékolásával járul hozzá a már amúgy is szép kerek számhoz, ami egy lakosra lebontva azt jelenti, hogy egy átlagember 40 kg élelmet dob a kukákba évente, míg egy átlagos család 100-at.
 
Nyugat-Európában vagy Amerikában ezek a viszonyszámok sokkal nagyobbak. Ez azt is jelenti, hogy az elherdált élelmiszerekkel a napi 1 milliárd éhező felét jól lehetne lakatni. Megdöbbentő!
 
Visszatérve azonban kis hazánkra. Ma Magyarországon az ENSZ felmérése szerint 10-15 ezer gyermek naponta éhezik, leginkább csak az iskolában eszik meleg ételt, ezen belül húst, míg több százezer ember alultáplált. Mindennek kapcsán meg lehet különböztetni mennyisége éhezést és minőségit. Előbbi szerint naponta rendszertelenül és keveset eszik az éhező, pl. a hivatkozott gyermek az iskolában, míg a minőségi éhező gyakorlatilag alultáplált, pl. kevés zöldséget és gyümölcsöt eszik, vagy ha télen fűteni kell, a táplálkozás rovására dönt a fűtés mellett.
 
Az Ozone http://videa.hu/videok/nagyvilag/elelmiszerbank-7zmmjq9Ck0zAXvll filmjében Cseh Balázs, az Élelmiszerbank vezetője részletesen elemezte a világban és Magyarországon kialakult helyzetet, és a lehetséges megoldást, kiemelve kampányokat, hazai és nemzetközi együttműködéseket is. Mint elmondta, pár éve adaptálták külföldi mintára szervezetük létrehozását. Tulajdonképpen az élelmiszerek összegyűjtését és elosztását szervezik, hisz 500 társszervezetnek juttat „adományokat” az É Bank, amit aztán a társzervezetek továbbítanak 700 településen, pl. önkormányzatok által a szociálisan rászorultaknak. Fontos kiemelni, mutatott rá Cseh Balázs, hogy az egyesület nem vásárol élelmiszert, csak ingyenesen gyűjt, ennek ellenére, mint minden non-profit szervezet, ők is elfogadnak pénzbeli adományokat, hisz szervezetük működését, pl. járműveik üzemanyaggal való ellátását finanszírozniuk kell. Munkájukat azonban önkéntesek (kb. 30 fő) segíti, így munkabér nem jelenik meg költségeik között.
 
Jelenleg éves szinten 700-800 tonna élelmiszert képesek megmenteni, ennél azonban többre, akár a duplájára is képesek lennének, ha nem kellene objektív akadályokkal megküzdeniük. Sajnos a piacon sok a lejárt szavatosságú élelmiszerekkel való visszaélés, így számos cég bizalmatlan az É Bankkal szemben (is), bár a non-profit szervezet munkája során alig akadt visszaélés az elosztás során, és azt is fel tudták deríteni, majd a „kókler” szervezetekkel meg tudták szüntetni az együttműködést.
 
Miben tud Ön segíteni?
 
Ha olyan cégnél dolgozik, vagy ismer olyan vezetőt, munkavállalót, aki további, együttműködésre hajlandó gazdasági társaságban tudná segíteni az É Bank munkáját, segítse a kapcsolatfelvételt az egyesület és a cég között. Ha ebben nem tud közreműködni, ossza meg ezt a cikket a megosztó oldalakon, hisz, ahogy Cseh Balázs is elmondja a filmben, sok az olyan vállalat ma még Magyarországon, ami még csak nem is hallott az É Bankról. Annak ellenére, hogy az Esélyt az Életnek elnevezésű kampányuk révén tavasszal ismertté vált szervezetük a médiában, a hazai közéletben.
 
Az ezzel, illetve lehetséges segítségvállalással kapcsolatban a non-profit szervezet http://www.elelmiszerbank.hu/# weboldalán további érdekes és hasznos információkat olvashat.