Bodzaszörp télire - cukor és citromsav mentesen - fagyasztva
k, 2013/01/15 - 12:02
Forrás:
antalvali.hu Az oldalon már évek óta papolom, hogy bodzavirág szörpöt kristálycukor és citromsav mentesen is el lehet rakni, hisz én világ életemben így csináltam. Soha nem mértem az arányokat, és nem dekáztam a hozzávalókat, hanem mindig érzés szerint dolgoztam. Annyian nyúztatok a receptért, hogy megpróbálom leírni, bár jobb lenne az elvre ráéreznetek, mint követni a pontos receptet, ugyanis ezt nem lehet elrontani, és garantáltan nem fog megromolni - hacsak nem jön egy huzamosabb áramszünet...
Ha megkívánom a bodza italt, akkor csak kicsomagolok 2-3 jégkockát, felöntöm vízzel, megvárom, míg felolvad a jégkocka, és már ihatom is. Akinek nincs türelme kivárni az olvadást, az langyosvízzel is felöntheti, ilyenkor nagyon hamar elolvad, és az ital sem lesz túl hideg.
Hozzávalók:
kb. 30 tenyérnyi tányér bodzavirág
kb. 3 liter víz
kb. 3 citrom leve (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
kb. 30 dkg repceméz - a repceméz íze harmonizál a legjobban a bodzával, majd az erdei mézé (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
kb. 10 csepp bio citrom illóolaj (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
10 csepp GrapeVital csepp
jégkocka készítő zacskók
Elkészítése:
3 liter tisztított vizet felforralok, majd ha kihűlt, akkor beletumkolom a bodzavirág ernyőket virággal lefelé, és 24 órát hűvös, de nem hideg helyen állni hagyom.
Ha kész, akkor lecsöpögtetve, kinyomkodva kiveszem a virágokat, és a levet átszűröm,
majd belekeverem a citromlevet, a mézet a GrapeVital cseppeket és a citrom illóolajat.
Jégkocka készítő zacskóba töltöm, és lefagyasztom
Ha kapok biocitromot, akkor héjastul belekarikázom a vízbe, és együtt áztatom a bodzavirágokkal. Ebben az esetben viszont a citrom illóolaj elhagyható.