Bodzaszörp télire - cukor és citromsav mentesen - fagyasztva

Az oldalon már évek óta papolom, hogy bodzavirág szörpöt kristálycukor és citromsav mentesen is el lehet rakni, hisz én világ életemben így csináltam. Soha nem mértem az arányokat, és nem dekáztam a hozzávalókat, hanem mindig érzés szerint dolgoztam. Annyian nyúztatok a receptért, hogy megpróbálom leírni, bár jobb lenne az elvre ráéreznetek, mint követni a pontos receptet, ugyanis ezt nem lehet elrontani, és garantáltan nem fog megromolni - hacsak nem jön egy huzamosabb áramszünet...
 
Ha megkívánom a bodza italt, akkor csak kicsomagolok 2-3 jégkockát, felöntöm vízzel, megvárom, míg felolvad a jégkocka, és már ihatom is. Akinek nincs türelme kivárni az olvadást, az langyosvízzel is felöntheti, ilyenkor nagyon hamar elolvad, és az ital sem lesz túl hideg.
 
Hozzávalók:
 
kb. 30 tenyérnyi tányér bodzavirág
kb. 3 liter víz
kb. 3 citrom leve (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
kb. 30 dkg repceméz - a repceméz íze harmonizál a legjobban a bodzával, majd az erdei mézé (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
kb. 10 csepp bio citrom illóolaj (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
10 csepp GrapeVital csepp
jégkocka készítő zacskók
Elkészítése:
 
3 liter tisztított vizet felforralok, majd ha kihűlt, akkor beletumkolom a bodzavirág ernyőket virággal lefelé, és 24 órát hűvös, de nem hideg helyen állni hagyom.
Ha kész, akkor lecsöpögtetve, kinyomkodva kiveszem a virágokat, és a levet átszűröm,
majd belekeverem a citromlevet, a mézet a GrapeVital cseppeket és a citrom illóolajat.
Jégkocka készítő zacskóba töltöm, és lefagyasztom
Ha kapok biocitromot, akkor héjastul belekarikázom a vízbe, és együtt áztatom a bodzavirágokkal. Ebben az esetben viszont a citrom illóolaj elhagyható.