Autóböjt 2013

A Nagyböjtben, 

Húsvét előtt ajándékozzon saját magának olyan időt, amit szeretteivel együtt vagy saját lelkével tölt el. Olyan értékes időt, amelyben saját életstílusát átgondolja, és valami új iránt elkezd érdeklődni. A böjtölés célja, hogy tudatosabban és bölcsebben éljen! Aki böjtöl, javítja életminőségét!
 
Mi az autóböjt?
 
Modern életünkben ritkán gondolkozunk el azon, hogy mi helyettesíthetné az autós közlekedést. „Autó nélkül nincsen élet, sokan állítják. Ugyanakkor az intenzív autóhasználat sok környezetvédelmi problémát vet fel, melyre az autóböjt lehet a megoldás. Akciónk ahhoz nyújt segítséget, hogy a hétköznapokban lemondjuk az autóhasználatról.
 
 
Az autóböjtölés segítségével…
 
Mérsékeljük a levegő- és zajszennyezettséget 
Elkerülhetjük a közlekedési dugókat 
Klímánk egy időre fellélegezhet
Tehetünk az egészségünkért, mozoghatunk
Ökológiai lábnyomunk kisebb lesz
A lelkünket is megtisztíthatjuk
 
Hogyan működik az autóböjtölés?
 
Kerülje el a korábbi autós utazásait, építsen ki „telekocsi” közösségeket, szervezzen célirányos bevásárló utakat, próbálja ki a helyi buszokat és vonatokat, illetve egyes útszakaszokat próbáljon meg gyalogosan, vagy biciklivel megtenni. Engedje szabadságra gépkocsiját, és próbálja meg közel hat héten át nélkülözni! Legyen aktív részese annak a kezdeményezésnek, amelyet „autóböjtnek” nevezünk!
 
2013. február 13 – március 30
 
Meghívásunk a fenti időszakra szól, mikor is egészségesen mozgásba jöhetünk. A kezdeményezés által elért időszaki változás során önmagunkon túl a saját környezetünket is kíméljük a káros hatásoktól.
 
Megkönnyebbülés környezetünk számára
 
A gyaloglás, a biciklizés és a közösségi közlekedés használata egészségesebb, mint az autós közlekedés. Összességében javítja a levegő tisztaságát és a nagyvárosokban mérsékelheti a közlekedési káoszt. Az akció által Ön közvetlenül is felléphet a teremtett világunk elleni környezetszennyezés ellen. Az autóböjt cél a személyes egészségünk és a klíma védelme az által, hogy ritkábban használjuk autóinkat.
 
Menjen biciklivel a vasárnapi misére!
 
A XI. kerületi Szent Imre templom előtt új biciklitárolók várják az autóböjtölő hívőket is!
 
Megjegyzés:
 
Az akció során, a résztvevők saját tapasztalataikat is megoszthatják. Olyan jelentkezőket is keresünk, akik a saját autóböjti időszakukról is szívesen beszélnének!