A teremtésvédelem valós kérdéseiről

Dátum: 
2011. november 16. szerda - 17:30 - 18:30
Helyszín: 
Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, 1052 Bp., Piarista köz 1.

 

A Zöld Teaház szervezésében

Dr. Hetesi Zsolt fizikus, főiskolák egykori diákja előadást tart
a teremtésvédelem valós kérdéseiről.
Ideje: 2011. november 16. - szerda - 17.30
Helye: 314. terem

Szeretettel várnak mindenkit a szervezők!

Jelenlegi gazdasági-társadalmi rendszerünk nem része a természetes rendszernek, hanem vetélytársa. Az elmúlt több száz évet a folytonos növekedés jellemezte, miközben több, a társadalom stabil működése szempontjából fontos részrendszer működése veszélybe került. 

A legfontosabb problémaforrás a rendszer túllövés-szerű állapota. A túllövés közvetlen oka a nyugati túlfogyasztás és a harmadik világbeli túlnépesedés. Ezzel szoros összefüggésben jelentkezik az energiához való hozzáférés stagnálása és az energiaválság kibontakozása, valamint a környezet pusztulása, az ökológiai szolgáltatások csökkenése, zavarai. 

Amennyiben a Katolikus Egyház törekvését vizsgáljuk, amely a teremtés megőrzésére szól (vö. Ter 2,15), akkor egy olyan bölcseleti nehézséggel is szembesülünk, amely az Isten-ember-természet viszony tekintetében legalábbis kuszaságot mutat az elérni kívánt értékek szempontjából. Ennek az ellentmondásnak a feloldását kísérelte meg a "Felelősségünk a teremtett világért" című körlevél, de egyrészt javasolt lépései nem voltak eléggé gyakorlatiasak, másrészt a körlevél átültetése a gyakorlatba lényegében nem történt meg.