A világ elektronikus temetője

Guiyu Kína Guangdong tartományában fekszik. Hajdanán négy kis falucska volt, amely azért állt össze, hogy itt dolgozzák fel a világ elektronikus hulladékát. Ma napi 1000 kamion hozza ide a világ e-hulladékát, melyet puszta kézzel, védőeszközök nélkül "dolgoznak fel".
 
A világ elektronikai hulladékának fele minden évben Kínában landol, komoly környezeti károkat okozva a kelet-ázsiai országban. Kuangtung tartomány két városában a 6 év alatti gyerekek 85 %-a ólommérgezésben szenved.
 
Guiyu Kína Guangdong tartományában fekszik. Hajdanán négy kis falucska volt, amely azért állt össze, hogy itt dolgozzák fel a világ elektronikus hulladékát. Mára Guiyu már 52 négyzetkilométeren terül el, és 60 000 vállakozó foglalkozik a feldolgozással. Naponta több mint 1000 kamion érkezik ide, kiokádja magából a világ e-hulladékát. Nem véletlenül lett GuiYu beceneve "elektronikus temető". Eddig a becslések szerint minimum 1,5 millió tonna e-hulladék végezte itt.
 
A településen a körülmények szinte felfoghatatlanok. Mindent puszta kézzel, védőeszközök nélkül csinálnak. A környezetvédelem ismeretlen. A primitív újrafelhasználási módszerek miatt a a talaj és a levegő katasztrofálisan szennyezett, A hajdani rizstermelő vidék földjében már semmit sem termelnek, még a vizet is kamionnal kell hozni. A gyermekek 88%-a súlyos ólommérgezésben szenved. Az ólom és réz szennyezettség 371-szer, illetve 115-szor nagyobb a megengedettnél.