Összegyűjtik a Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit

A Pilisi Parkerdő Zrt. a lakosság bevonásával a Zsámbéki-medence eltűnőben lévő gyümölcsfajtáit szeretné dokumentálni és újraéleszteni.
MTI Fotó: Oláh Tibor
A Zsámbéki-medence eltűnőben lévő gyümölcsfajtáinak megőrzését tűzte ki célul a Pilisi Parkerdő Zrt. A lakosság segítségével létrejövő gyűjtemény dokumentálása és bemutatása mellett szeretnék újraéleszteni a szóban forgó fajtákat - mondta el az MTI-nek Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője szerdán.
 
A parkerdő szakemberei azokat a ritka, régebben elterjedt, a vidék termőhelyi adottságaihoz jól alkalmazkodó hagyományos gyümölcsfajtákat keresik, amelyek ma már eltűnőben vannak. "A programhoz a helyi lakosság segítségét kérjük. Elsősorban alma-, körte-, szilva-, cseresznye-, meggy- és kajszifajtákról származó szaporítóanyagot szeretnénk begyűjteni, az oltványokból pedig ősszel a programban részt vevők is igényelhetnek" - közölte a szóvivő.
 
Tájékoztatása szerint a gyümölcsfajták megőrzésére új ültetvény létesül, a létrejövő állományról dokumentáció készül, aminek során rögzítik a fajták jellemzőit, a gyümölcsfeldolgozási hagyományokat, de tervezik a környék gyümölcstermesztési tradícióit is feleleveníteni.
 
A Budakeszi Erdészet területén 2011 tavaszán már létrejött egy közel 3 hektáros, régi gyümölcsfajtákból álló gyűjtemény, ahol az ország különböző tájairól, illetve a határon túlról származó alma-, körte-, szilva- és cseresznyefajtákat mutatják be. A mostani kezdeményezés révén 2013-tól a Zsámbéki-medencére jellemző, helybéli fajtákkal bővülhet a gyűjtemény - fűzte hozzá Lomniczi Gergely.
 
A programban való részvétel lehetőségeiről az érintett települések önkormányzatainál vagy a parkerdő.hu oldalon lehet tájékozódni.