New Yorkban már a tetőn termesztik a növényeket

A tetőn folytatott gazdálkodások egyre népszerűbbek New York mind az öt városrészén. A New York Times szerint a várostervezésért felelős osztály enyhített is a helyi szabályozásokon, hogy még inkább ösztönözze az üvegházak és farmok létesítését a tetőkön

Csaknem egy évtizeddel azután, hogy a városhatáron belül lévő utolsó családi farm is megszűnt, bazsalikom és kínai kel nő Brooklynban, paradicsom, póréhagyma és uborka Queensben. Bronxban pedig nemrég a város az Egyesült Államok legnagyobb tetőgazdaságának megépítéséhez fogott neki. A növényeket New Yorkban már nem a földön, hanem a tetőn termesztik.

A helyben termesztett élelmiszer iránti fellángolt érdeklődés egyre népszerűbbé teszik a "tetőgazdálkodást". Akár földalapú, akár hidroponikus - azaz vízben termesztett - módszert használnak, az új gazdaságok jellemzően a tetőkön létesülnek, amelyek talán az utolsó felhasználhatatlan ingatlanterületek a világ egyik legnagyobb városában.

New Yorkban már a tetőn termesztik a növényeket

Az új típusú gazdálkodásból egyértelműen profitál a város. A tetőgazdálkodásban meg van a potenciál arra, hogy több millió liternyi esővizet tároljon és mentesítse ezzel a túlterhelt szennyvízcsatorna-rendszert. A városon belül learatott termény ráadásul kevesebb kamiont és alacsonyabb légszennyezést jelent, ami Michael R. Bloomberg polgármester egyik fontos célja.

Sok napsütés, erős szél

Ben Flanner, a Brooklyn Grange elnöke a New York Times-nak nyilatkozva két előnyre hívta fel a figyelmet: a napsütötte órák magas számára és a kártevők hiányára. Kihívás viszont az erős szél, ami felkaphatja a gyenge palántákat. "Okosnak kell lennünk, hogy jó megoldásokat találjunk ki a szél elleni védettésgre, ezért sok növényt rácsra futtatunk fel, illetve karóhoz rögzítünk." - mondta Flanner.

Az eddigi sikereken felbuzdulva további nagyobb beruházás is tervbe van véve a városban. A BrightFarms, mely szupermarketekhez közel épít üvegházakat az élelmiszerellátási lánc rövidítése érdekében, márciusban bejelentette, hogy a brooklyn-i Sunset Park 10 000 négyzetméteres tetőjén egy hidroponikus üvegházat fog létesíteni, amitől évi 500 tonna terményt várnak. Múlt hónapban pedig a város gazdasági fejlesztéséért felelős osztály kérvényt nyújtott be egy 20 000 négyzetméteres tetőgazdaság építéséhez a Food Center Drive-on, Bronx élelmiszerelosztó központjában.

Noha az üres háztetők száma elég sok, nem mindegyik alkalmas termesztésre. A tetőnek elég erősnek kell lennie, hogy elbírja a föld vagy üvegház súlyát, különben a megerősítés igen költségesnek bizonyulna. A megközelíthetőség szintén kihívás, hiszen néhány épületben nem vezet sem lépcső, sem lift a tetőre. Van olyan tető, melyet a magasabb épületek beárnyékolnak, ami szintén hátrány.