Moss hajat drága sampon helyett két tojással!

 

Tojássampon, ami mindig vitát vált ki. Egyrészt mert sok vegetáriánus soha nem használná, másrészt sokakban undort vált ki. Azért megér egy misét, mert garantáltan nem tartalmaz SLS-t és egyéb egészségre adó emberek által került összetevőket. Ráadásul a zsíros és korpás hajra ezreket elköltő és szenvedő nők és férfiak idővel ráveszik magukat erre a samponra, mert ezekkel a problémákkal is könnyen elbánik. Csak egy példa: napi hajmosásról néhány használat után heti mosásra lehet áttérni évtizedek óta zsíros haj esetén is, a korpának meg egyszerűen annyi. A tojás minden hajtípusnak jót tesz.
 
Recept félhosszú-hosszú hajhoz: Ha zsíros a hajad, akkor 2 sárgáját használj. Ha normál, akkor fele mennyiség fehérjét használj (2 sárgájához egy fehérje), száraz hajra 1 egész tojást használj. Verd kicsit fel habverővel, egy-két csepp illóolajat (levendula, citromfű, rozmaring, fahéj) rakj hozzá, mert a tojásnak van némi szaga. Zuhanyzás elején vizezd le a hajad, majd rakd rá egyenletesen a tojást és masszírozd át.
 
A zuhanyzás végén öblítsd le a hajad ne túl meleg, inkább langyos vízzel, mert a fehérje kicsapódik és szedegetheted ki a hajadból. Így néhány percig a hajadon lesz és kifejtheti jótékony hatását. Ne félj, hogy a tojás végigfolyik rajtad, mert a bőrnek is jót tesz. Ha undorodsz ettől, akkor a kád fölé hajolva is elvégezheted a hajmosást. Rövid hajhoz kevesebb elég.
 
Miért szedi le a zsírt, azaz mitől működik a tojássampon? A tojás természetes emulgeáló anyag, azaz az olaj és a víz összetevő keveredni tud benne. Ennek a jó tulajdonságnak köszönheti, hogy majonézt lehet készíteni belőle. A hajadról a zsiradékot és a koszt ezért tudja olyan jól leszedni. A hatását nem növeli, de keverhető hozzá citromlé (ami nem oldja a zsírt, csak valahogy ezt hisszük róla) és szódabikarbóna is. Ezekkel egyébként nem kapunk igazából jobb sampont, de sokan mégis ilyen receptet adnak meg.
 
Ha gondolod, akkor 1 citrom levét adhatod a két tojáshoz. Ami miatt még tetszeni fog a tojássampon: ha ezt használod, akkor nem kell balzsam, a hajad tökéletesen fésülhető és fényes. A tojás szagát sokan almaecetes öblítéssel orvosolják (fél liter víz 1 ek almaecet). Ettől puhább lesz a haj, de vékonyszálú hajhoz nem javasolt, mert lelapul. A tojássampon ecet nélkül a vékonyszálú hajnak is szuper tartást ad. Inkább valamilyen kedvenc illóolajat használjatok a samponba. :) A tapasztalatom az, hogy a tojás önmagában a legjobb sampon, citrom és szódabikarbóna nélkül.
 
(Ha tudni szeretnéd, milyen vegyszer is van a bolti samponokban, kattints ide! De ne lepődj meg, ha kiderül, hogy eddig persillel mostál hajat! :) http://utajovobe.eu/hirek/vegyszer/903-mergezo-anyagok-a-furdoszobaban-2-kik-azok-akik-persillel-mosnak-hajat)
 
A tojás héját se dobd ki! Ha megőrölöd, akkor a növények hálásak, ha a földjükbe teszed. Még sok dologra jó a tojáshéj, de erről később írunk majd.