Mi történik, ha egy városrész úgy dönt, hogy 1 hónapra autómentes lesz?

Két éve a dél-koreai Suwon, egy közel egy millió lakosú nagyváros egy átlagos, de sűrűn lakott, 4300 lakosú kerülete radikális kísérletbe kezdett: az ott lakók eldöntötték, hogy 1 hónapra kitiltják utcáikról az autókat. "Mindenkinek tetszik, és a világ sem dől össze."

A kezdeményezést "Öko-mobilitás Fesztiválnak" nevezték el, legfőbb célja az volt, hogy segítsen a lakosoknak elképzelni és megtapasztalni, hogy milyen is lehetne az alacsony széndioxid-kibocsátású életmód.
A kísérlet előtt az utcák tele voltak autókkal, mindenki mindenhová autóval járt, gyakran a járdákat is autók foglalták el. Így a legtöbb ember azt gondolta, hogy az autómentes életmód nem fog működni. Emiatt a fesztivált hosszú, 2 éves előkészítési folyamat előzte meg, hogy mindenkit meggyőzzenek, és minél jobban előkészítsék az autómentes hónapot. Azért egy egész hónapot jelöltek ki, és nem csak egy napot vagy hétvégét, hogy az új életmóddal lehessen kísérletezni, több autómentes közlekedési formát kipróbálni, valamint, hogy az új viselkedési formák valamennyire rögzülhessenek, és a hónap eltelte után ne térhessen minden vissza egyszerűen a régi kerékvágásba.
Tovább a teljes cikkre