Már elérhető a GMO-kisokos

Európában az emberek több mint 70 százaléka utasítja el a génmódosított (GMO) összetevőket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, ez az arány Magyarországon is hasonló - mondta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse szerdán Budapesten azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták a GMO-kisokos - Élelmiszer-kalauz tudatos vásárlóknak című kiadványt.
 
Az ismertető füzet egyebek mellett számba veszi, hogy a Magyarországon működő, mintegy 180 legfontosabb élelmiszergyártó és -forgalmazó cég közül melyek garantálják a GMO-mentes áruk előállítását és forgalmazását. A megkeresett vállalkozások 65 százaléka válaszolt a kérdésekre, a válaszadók 92 százaléka vállalta a GMO-mentesség biztosítását.
 
Rodics Katalin regionális kampányfelelős szerint azért fontos a GMO-mentes élelmiszerek fogyasztása, mert a génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek károsak lehetnek az emberi egészségre a legújabb független tudományos vizsgálatok szerint.
 
Hozzátette: ennek ellenére a GMO-üzletben érdekelt nemzetközi nagyvállalatok egyre inkább igyekeznek nyomást gyakorolni a felhasználókra - a gazdálkodókra, élelmiszergyártókra, forgalmazókra, fogyasztókra -, hogy ne álljanak ellen a GMO-t tartalmazó élelmiszereknek.
 
Tömöri Balázs utalt arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium csütörtökön indítja el GMO-mentességet népszerűsítő roadshow-ját, amelynek keretében a gazdálkodókat kívánja tájékoztatni a GMO-val kapcsolatos tudnivalókról. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország GMO-mentessége széles politikai és társadalmi egyetértésen nyugszik.
 
A Greenpeace Magyarország kiadványához az érdeklődők a különböző civil szervezeteknél juthatnak hozzá, de megtalálhatják azt több termelői piacon és az interneten is.

GMO-kisokos kérdőjelekkel

A brossúra elérhetőségével kapcsolatban találtam néhány furcsaságot:
A Greenpeace oldalán a cikkben nincsen kattintható link a dokumentumra, csak a szövegbe van beírva a cím. Ha ezt a címet, ami a Greenpeace oldalára mutat, böngészőbe írjuk, akkor a www.gmokisokos.hu oldalra jutunk. Ez a oldal viszont nem a Greepeace-é hanem egy Websupport s.r.o. nevű Pozsonyi székhelyű cégé.
Ezen az oldalon meg kell adni egy e-mail címet, ahová azután elküldik a kisokost.
Megtévesztő, hogy az oldalon letöltést emlegetnek, holott az anyagot nem lehet letölteni, hanem e-mailben postázzák.

Ha a fenti furcsaságok, neked sem tetszenek ezért nem akarod megadni az e-mail címedet és ezzel a Greenpeace (és/vagy Websupport s.r.o.) adatbázisába kerülni, akkor innen tudod valóban letölteni az anyagot:
http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/403872/GMO_kisokos.pdf

S.A.