Hogy kell a burgonyát, zöldséget télen tárolni? - Hasznos tudnivalók

A téli felkészülésnél két fontos tényezőre kell felhívni a vásárlók figyelmét: az első az áru minősége, a második a tárolás körülményei. Csak jó minőségű, sérülésmentes, megbízható forrásból származó terméket vásároljunk. A burgonyánál mindenképpen figyeljünk arra, hogy a termék földes legyen (ne szép, tiszta, mosott).
 
A téli tárolásra legalkalmasabb fajták a Laura (piros héjú, sárga húsú), az Agripa, a Balatoni rózsa és a Marabel. A termék kiválasztásánál fontos, hogy a választott fajta milyen felhasználásra a legalkalmasabb: a piros héjú, fehér húsúak elsősorban sütésre alkalmasabbak, a sárga héjú, fehér húsú fajták főzni való burgonyák, salátának az ún. kifliburgonya a legkiválóbb.
 
A téli tárolásra a vöröshagymák közül a makói bronzos, a Zittai (ez egy lapos hagyma) és a sonkahagyma a legalkalmasabb. A tárolásnál figyeljünk arra, hogy mind a burgonya, mind a vöröshagyma száraz, hűvös helyen legyen, ládában vagy necczsákban. A tél folyamán kétszer-háromszor forgassuk át, válogassuk ki a fonnyadtakat, rothadtakat, a burgonyánál szedjük le a csírákat. A zöldségek közül a répafélék tárolása gyakori, melyeknek legjobb helyük földes veremben lehet.
 
Ezeknél is kiemelt figyelmet kell fordítani a minőségre és itt is a nem tisztított, földes áru a legalkalmasabb a téli tárolásra. Otthon is készíthetünk savanyú káposztát, melyekre kitűnő a vecsési lapos, a qisto (vékony levelű), a dán tartós és a szentesi lapos káposztafélék.
 
A céklafélék közül télire eltenni való termék a bíbor henger és a bíbor gömbölyű, melyek főzés és hűtés után kiválóan savanyíthatók. A télálló almák (Ida-red, mely piros színű és húsa fehér, kemény, a kedvelt Jonatán és az aranysárga, fűszeres ízű Golden) és körték (Alexander és Vilmos) rendszeresen kaphatók a csarnokban.
 
(Szerkesztő megjegyzése: Hogy mik a gyakori hibák és azok hogy kerülhetők el, arról itt lehet bővebben olvasni: http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek__2197069-van-ertelme-egy-embernek-30-kg-krumplit-venni-es-spajzolni)