Ferenc pápa enciklikájára is utalt Obama akcióterve kihirdetésekor

„Erkölcsi kötelességünk, hogy közbeavatkozzunk a klímaváltozásba, ahogyan azt Ferenc pápa is fenntartja az enciklikájában. Mi vagyunk az utolsó nemzedék, mely még képes ezt megtenni, nem hátrálhatunk meg.” Barack Obama, az USA elnöke e szavakkal mutatta be akciótervét – írja a Vatikáni Rádió.

Az augusztus 4-én, kedden ismertetett akcióterv csökkenteni akarja az üvegházhatású gázok kibocsátását. A világ régóta várt erre a bejelentésre, annál is inkább, mert a föld lakosságának mintegy öt százalékát kitevő Egyesült Államok nemrég még egyedül felemésztette a világ energiaszükségletének egyharmadát, de még ma is ott a legnagyobb a fajlagos, egy főre jutó energiafogyasztás.
 
Obama elnök büszkén jelentette be, hogy „ez lesz az Egyesült Államok kormányzata által valaha is megformált legambiciózusabb terv”. További szava már gőgösnek hat: „Az Egyesült Államok fogja vezetni a nemzetközi közösséget ebben a harcban.” Amerika – e terv jegyében – rögtön az élre akar állni, noha mindezidáig szinte semmit nem tett a kvótavállalások terén. Etikailag pedig messze-messze elmarad az öreg európai kontinens környezeti felelősségvállalása mögött.

 
Ferenc pápa Obama elnökáltal idézett ökológiai enciklikája valóban a lelkiismerethez szóló kemény felhívás, illetve figyelmeztetés. Minden bizonnyal meg is ismétli azt egy hónap múlva, amikor az első pápaként felszólal az amerikai törvényhozásban. Az első római pápa lesz a washingtoni Capitoliumon, és hozzá még dél-amerikai.
 
Az elnöki döntés érthetően nagy visszhangot váltott ki világszerte, de szűkebb hazájában is. Thomas Gerard Wenski miami érsek, az USA püspöki konferencia „Igazságosság és emberi fejlődés” Bizottságának elnöke reálisan így értékelte: „Ez nagyon jelentős lépés mindnyájunk egészségének védelme érdekében, főként a betegek, idősek és a gyermekek tekintetében. Az USA püspökei megbecsüléssel értékelik a döntést, hogy enyhítsék a káros környezeti változásokat és megőrizzék az emberek egészségét az Isten által teremtett világ iránti felelősség jegyében.”
 
Az elnöki terv fő célkitűzése, hogy 2030-ig a jelenlegi negyvenről 32 százalékra csökkentse a széndioxid-kibocsátást, mely mennyiségileg a legjelentősebb az üvegházhatású gázok között. Az USA nyilván szem előtt tartotta a november 30-án Párizsban megnyíló klíma-csúcskonferencia elvárásait, ahol 196 ország vezetői és szakemberei vitatják meg az emberiségre leselkedő legnagyobb kihívást.