Ferenc pápa: Egy szemétdomb lett a Föld

„A végíteletre vonatkozó jóslatokat nem lehet többé ironiával és megvetéssel kezelni" - jelentette ki Ferenc pápa, amikor csütörtökön nyilvánosságra hozta a globális felmelegedés a környezetpusztítás veszélyeiről szóló pápai enckilikáját. A pápa szerint a szennyező emberi tevékenységek miatt a Föld kezd egyre inkább egy szemétdombhoz hasonlítani, és hamarosan már nem lesz visszaút, a bolygónk visszafordíthatatlanul károsodni fog, írja a CNN.

A több mint egy éve készülő enciklikában a pápa kifejtette, hogy a szörnyű környezetszennyezésről a nagyvállalatok és energiával kereskedő cégek mellett a csak rövid távon gondlkozó politikusok, a lelkismeret nélküli kutatók, a laissez-faire közgazdászok, az érzéketlen keresztények és a médiamunkások is tehetnek.
Az enciklikák a katolikus egyház legfontosabb tanító dokumentumai, és a pápa általában a katolikus hívőknek címezi őket. Ferenc pápa azonban most szakított a hagyománnyal és a 184 oldalas dokumentumot a Föld minden lakójának írta. Ha szeretné elolvasni az egész enciklikát ide kattintson. A pápa egyébként Twitterén is folyamatosan idéz belőle. Például azt, hogy a Föld egy szemétdomb lett: