Faültetés biokiskertész módra

Imádok fát ültetni. Úgy érzem, valami maradandót alkotok ilyenkor. (Aki igazán maradandót akar, ültessen mentát vagy bambuszt gyökérgát nélkül – garantáltan kiirthatatlan.) Még van vagy tízféle fa, amit szívesen elültetnék a kertünkben, de már így is erdőben élünk. Kivágni pedig csak nagyon indokolt esetben vagyok hajlandó. Így most az olvasóimat buzdítanám faültetésre, hátha kedvet kaptok.

Az ősz a legjobb időszak a erre a munkára. A szabadgyökerű példányokat mindenképpen ilyenkor (azaz még ne, kicsit később) ültessük, a konténereseket ill. földlabdásokat máskor is lehet, de ősszel a legjobb. A lombhullást mindenképpen meg kell várni, utána egészen addig ültethetünk, amíg el nem kezd fagyni a föld. Ilyenkor semmi másra nem kell figyelnie a növénynek, csak a gyökérnövesztésre, mivel a felső része nyugalomban van.
 
Először is válasszunk fát: olyan helyről érdemes, amely saját faiskolájából hozza a példányokat. Esetleg egyenesen a faiskolából. Legyen szép, egyenes, egészséges. A szabadgyökerűnek legyen minél nagyobb gyökere sok hajszálgyökérrel. A földlabdásnak kemény labdája, a konténeres meg nézzen ki úgy, mint ha a kertben látnánk. Ne legyen sérült a törzse. Ha van időnk, válasszunk fiatalabb fát, mert az olcsóbb és biztosabban megered. Ha nincs időnk megvárni, amíg a kicsi megnő, választhatunk nagyobb fát is, de az inkább legyen konténeres.
 
A sikeres faültetés kulcsa a gyökér. Ha megvan a megfelelő, ép és szép gyökerű példány, már csak az a dolgunk, hogy a megfelelő fejlődéshez mindent megadjunk. Először is egy jó nagy ültetőgödröt, kb 120*120 cm-est, és legalább 70 cm mélyet. Ennek az aljára istállótrágyát vagy műtrágyát szoktak javasolni.
 
A műtrágyát én mellőzném, mert a talajéletre nincs jó hatással, viszont tudok helyette mást. Kipróbálhatjuk pl. a Symbivit nevű készítményt, ami egy, a természetben is előforduló gombát tartalmaz. Ez a gombafaj szimbiózisban él a gyökerekkel, hajszálgyökérként szállítja a fának (és minden más növénynek is) a tápanyagot. Előnye, hogy egyszer kell kezelni vele a gyökeret, és a fát egész életében táplálja. Tápanyag-utánpótlásnak használhatunk Biokal tápkockát is, ez lassan oldódva sokáig biztosítja a megfelelő ellátást. További lehetőség még a BactoFil baktériumtrágya gyümölcsfákhoz kifejlesztett változata, amely a megfelelő baktériumtörzsek betelepítésével gondoskodik a fa számára optimális talajról.
 
Ha eldöntöttük, mivel segítjük a fa gyökeresedését, már csak el kell ültetni. Ugyanolyan mélyre, ahogy a faiskolában volt. Ajánlott mellé karót ültetni, amihez lazán kell csak hozzákötni. Így a fa tud annyit mozogni, hogy ne törje le a szél, de annyit nem, hogy a frissen fejlődött hajszálgyökerek elszakadjanak. Végül izgatottan leshetjük tavasszal az első rügyeket.
 
(A BactoFil port most ingyen kipróbálhatod: rendelj bármit a Biokiskerttől és küldünk egy általad választott BactoFil port (gyümölcsfa és szőlő, virágos dísznövény, pázsit vagy zöldség alá valót). Az akció a készlet erejéig tart!)