Bevált fegyver szárazság és gyomok ellen - És kapálni sem kell!

Takard be a kertet mulccsal! Akár aszály, akár az esős időben előtörő gyomáradat sújtja a kertet, segít. Mulcsnak nevezzük azokat a szerves, növényi eredetű anyagokat, amelyek még nem indultak rothadásnak. A mulcs lehet fűnyesedék, készülhet aprított faágból vagy cserjedarabkából is, de fakéregből készült anyagot is vásárolhatunk a kertészeti áruházakban. Maga a mulcsozás mint kertészeti technika egyelőre csak elterjedőben van Magyarországon.
 
Aki azonban kipróbálta egyszer, ragaszkodik hozzá, hiszen a mulcsréteg nedvesen és lazán tartja a talajt, és azt sem engedi, hogy a gyomok előtörjenek.
 
Biztos te is tapasztald már, hogy a nyári záporok, zivatarok idején a talaj a vizet nehezen tudja befogadni. A növények a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék ellenére csak alig jutnak vízhez, hiszen a nyári nagy melegben a nedvesség gyorsan elpárolog, mielőtt a növények képesek lennének felvenni. A mulcs viszont átereszti a talaj felé a csapadékot, de megakadályozza a túl gyors párolgást.
 
A gyomnövények magvai a talaj felső rétegében tettre készen várják a növekedésükhöz szükséges ideális pillanatot. A mulcs azonban kedvezőtlen feltételeket teremt számukra: a fényhiány mellett enyhén savas kémhatást és meleget idéz elő. A mulcs másik előnyös tulajdonsága, hogy a saját kertedből származó hulladékból állíthatod elő. Nyesedék minden kertben keletkezik, elég, ha csak a fűnyírásra gondolsz. A fűnyesedéket érdemes egyből felhasználni. Ha megszeretted a mulcsozást, szecskavágót is beszerezhetsz, amelynek segítségével pillanatok alatt jó minőségű szecskát készíthetsz a lemetszett ágakból.
 
Hogyan használd?
 
A kertedből származó mulcsot 10 cm vastag rétegben terítsd szét, kivéve a fakéregmulcsot, amelyből 5-6 centiméter is bőven elegendő. 
Előtte szórj ki négyzetméterenként 100 gramm szaruforgácsot, mert a fakéregmulcs gyakran nitrogénhiányt okoz. Erről a mellékhatásról növényeid sárguló levelei tanúskodhatnak. 
Sajnos a fűnyesedéknek is van hátránya: könnyen rothad, tömődik, és a csigáknak is búvóhelyet ad. Arra is érdemes figyelni, hogy a mulcsnak nem szabad nyakig elborítania a növényeket, mert megfojtja őket.  
Öntözéskor pedig a szokásosnál is alaposabban kell meglocsolni a növényeket: nem jó, ha csak a mulcsréteg nedvesedik át, gondot kell fordítanod arra, hogy a talaj is bőven kapjon vizet.
 
A leghálásabbak
  • Díszbokrok vagy sövény alá nem árt a növények telepítése után azonnal mulcsot szórni. A takarórétegnek köszönhetően elég ritkábban öntözni a fiatal növényt, viszont a talaj mélyebb rétegei nehezebben száradnak ki. Így a növénynek erős, mélyre hatoló gyökérzete alakul ki. (Olvasd el az öntözésről szóló cikkünket!)
  • A rózsák tövét szintén ajánlatos mulcsréteggel meghinteni, főleg szárazabb időben. A rövid szárú fűnyesedék vagy szalma jelentősen csökkenti a rózsa vízigényét.  
  • Az évelők közé szórt szecska- és kéregmulcs nemcsak hasznos, hanem szép is. Míg a fűnyesedék gyorsan rothadásnak indul, addig a fakéreg és a faágnyesedék szép barna háttérszínt ad a virágoskertnek. 
  • Ha gyümölcsfát ültetsz, előnyös a fa tövét addig fűnyesedékkel vagy kéregmulccsal beborítanod, ameddig a növény annyira meg nem erősödik, hogy a fű benőheti ezt a részt. 
  • A törpe fák és a bogyós gyümölcsbokrok (ribizli, egres) gyökérzete azonban később is gyenge marad, nem hatol mélyen a talajba, a növény ezért meghálálja, ha mindig kap mulcstakarót. 
  • A fák észrevehetően gyorsabban nőnek a mulcsozásnak köszönhetően, és a szárazsággal szemben is védettebbek. 
  • Ha a málnabokrok tövét mulcsréteggel véded, nemcsak a gyomokkal és a szárazsággal szemben teszed ellenállóbbá, hanem gátat vethetsz a növény egyik gyakori problémájának, a vesszőfoltosságnak is. 
  • A zöldségeskerted szintén meghálálja a mulcsozást, és neked is kevesebbet kell öntöznöd. A cukkini, az uborka nagyon szépen fejlődik, ha mulccsal védik. A paradicsom, amelynek gyökere laposan ágazik szét a talajban, különösen kedveli a növényi eredetű talajtakarót, hiszen a nyári forróságban könnyen kiszárad. Ha a növény tövéhez mulcstakarót helyezel, délutánra nem lógnak ernyedten a paradicsom levelei. Próbáld ki!