Nem csak álmodoznak, meg is valósítják, a cselekvő szeretet.

Százmillió fát telepít a sivatagba egy indiai guru

A lehetetlennel dacol egy indiai guru és több ezer követője, akik faültetéssel próbálnak megmenteni egy elsivatagosodó indiai államot. Mozgalmuk 2015-re 114 millió fát ültetne el Délkelet-Indiában, hogy újra zölddé varázsolja az erdőirtások és cunamik miatt elszegényedett vidéket.

2015-ig összesen 114 millió fát szeretnének elültetni egy indiai guru követői az ország egyik szárazság sújtotta államában, hogy megmentsék az elsivatagosodó és elszegényedő területet. Az India délkeleti részén fekvő Tamilnádu állam közel egyharmadát fogják újra erdősíteni több ezer önkéntes és a francia Yves Rocher Alapítvány segítségével - írja a párizsi Le Figaro lap, amely helyszíni riportban számolt be a hatalmas vállalkozásról.

A 130 ezer négyzetkilométeres Tamilnádu államnak 64 millió lakója van, többségük mezőgazdasággal foglalkozik. A tamil őslakosoknak otthont adó állam korábban erdőiről volt híres, mivel a tamilok istenként tisztelték és óvták a fákat, a modernizálás és az időjárás változásai miatt azonban a növényzet megritkult, a fákat építkezésekhez vagy fűtéshez kivágták, a műtrágyázás pedig kiszikkasztotta a gyenge minőségű talajt. 2004-ben a cunami mintegy bevégezte a pusztítást, és azóta az állam kopár, sivatagos terület, amely India egyik legszegényebb régiójának számít.

Egy helyi guru, a tamilok által csak Szadhgurunak nevezett férfi azonban úgy döntött, felveszi a harcot a pusztulással, és mobilizálni kezdte a lakosságot. A Le Figaro riportjában szürkülő szakállú, telt arcú férfiként jellemzett gurut az indiaiak bölcs és karizmatikus szellemi mesternek tekintik, aki megnyitja az utat egy új, zöld gazdaság felé. A férfi találta ki a grandiózus tervet, hogy az állam egyharmadát beerdősítsék.

 

A guru sikeresen lelkesítette fel a szegény állam népét. A Le Figaro beszámolója szerint a sivatagos fennsíkokon telepítés idején szárit viselő asszonyok százai szorgoskodnak kezükben ásóval, a környék iskoláiból érkező gyerekek pedig büszkén viszik a gödrökhöz a vörösszantálfa-, mangófa- és kenyérfapalántákat. A tűző napsütésben férfiak hordják a vödröket, igen óvatosan, mivel a víz olyan kincs ezen a vidéken, amelyből egyetlen cseppet sem szabad elpazarolni.

Őrültségnek tűnik

A lap szerint európai szemmel akár őrültségnek is lehetne tartani a 114 millió fa elültetéséről szóló, lehetetlennek tűnő tervet, Szadhguru azonban olyan meggyőződéssel hirdeti célját, hogy tömegeket tud mozgósítani. Jacques Rocher-t, az Yves-Rocher francia kozmetikai világcég alapítványának tiszteletbeli elnökét is képes volt megnyerni az ügy számára: az üzletember, illetve alapítványa 15 millió fa ültetését támogatja. A férfi a helyszínen elégedetten szemlélhette, hogyan került egyetlen napon kétezer új palánta a száraz földbe.

A nagy faültetési mozgalom néhány év alatt igazi hálózattá nőtte ki magát: résztvevői valamennyien a Green Hands (Zöld Kezek) nevű, a térség újraerdősítésére létrehozott társadalmi szervezet önkéntesei. A lelkes zöldek néhány év alatt 300 ezer emberből álló faültető hadsereget teremtettek. Az oktatási intézményekben faiskolák létesültek, és a palántákat öntöző, kapáló, művelő gyerekek váltak a program leglelkesebb támogatóivá (a mozgalom faiskoláiról és programjairól a szervezet honlapján, itt nézhet képeket).

Szadhguru a parasztokat azzal nyerte meg, hogy bebizonyította: a fák sikeresen akadályozzák a föld erózióját, és árnyékukban új növényi kultúrák fejlődhetnek. 2006-ban pedig kiadta a jelszót: "Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága!" Egyetlen napon 850 ezer fát ültettek el Tamilnádu-szerte, ez bekerült a Guinness-rekordok közé.

A munka a Le Figaro szerint folytatódik: több mint 600 iskola csatlakozott az indiai államban a merész tervhez, mindegyikük évente több mint kétezer palántát nevel. A 114 millió új fa "őrült terve" pedig egyre reálisabbá válik - derül ki a francia lap riportjából.