Ismét használt sütőolaj gyűjtésére kér a MOL

Ismét elindította használt sütőolaj gyűjtő kampányát a Mol: aki elviszi a kijelölt kutak egyikére a használt étolajat, ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen tudja tárolni és a kutakhoz szállítani azt. A begyűjtött használt sütőolajból bioüzemanyag készül.
 
A Mol tavaly májusban kezdte a programot. Országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. Az első hetekben több mint 9 tonna használt sütőolaj gyűlt össze és több mint hétezer gyűjtőflakon fogyott el a Mol-kutaknál. A nagy érdeklődés miatt tavaly ősszel 150-re bővítették az átvevőhelyek számát, jelenleg pedig már 168 kúton lehet leadni a sütéshez használt zsiradékot. Tekintettel az igényekre 2011 őszén 150-re bővítették az átvevőhelyek számát, jelenleg pedig már 168 kúton lehet leadni a sütéshez használt zsiradékot.
 
A program kezdete óta eltelt mintegy másfél évben csaknem 120 tonna használt sütőolajat vittek a Mol-kutakra a környezettudatos háztartások. Tavaly 30 ezer flakon talált gazdára, az idén további 15 ezer várja a benzinkutakon azokat, akik használt étolajat adnak le. A töltőállomásokról a Biofilter Kft. gyűjti össze a használt sütőolajat, majd tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot állítanak elő belőle, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba. A benzinkutak mint gyűjtőhelyek nagy előnye, hogy közel vannak a lakóhelyhez, és könnyen megközelíthetőek.
 
A közlemény szerint Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása. A lakosság által használt olajnak csak kis része jut el a hulladékudvarokba vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez káros, a csővezetékek falára lerakódva ugyanis a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Még veszélyesebb, ha élővizekbe jut, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket.
 
A civilek szerint jó a kezdeményezés
 
Graczka Sylvia, a Humusz alelnökének korábbi véleménye szerint összességében előremutató a Mol kezdeményezése, mivel kényelmes lehetőséget teremt a kismennyiségű fáradt olaj szelektív gyűjtésére, ami újdonságnak számít. "Eddig az ember a hulladékudvarokba vihette az olaját, vagy ha egy társasház összeállt, elszállíttathatták a Biofilter Kft.-vel. Esetenként az önkormányzatok is szerveztek veszélyeshulladék-gyűjtő akciókat, de alapvetően nem működött a rendszer, azaz nem létezett állandóan hozzáférhető és környezettudatos módja az olajtól való megszabadulásnak. A Mol-kutak ezzel szemben eléggé kiterjedt hálózatot alkotnak, így kényelmesen megoldható az olaj szelektív leadása" - közölte.
 
A legtöbb háztartásban az a gyakorlat, hogy a vécébe öntik az elhasznált olajat, vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Ha pedig a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, a víz felszínén úszó olajréteg meggátolja az oxigénfelvételt, és elpusztítja a vízi élőlényeket. Mint a Mol felhívja a figyelmet, egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet. Graczka Sylvia meggyőződése, hogy az olajtársaság gyűjtőprogramja hozzájárulhat a hulladékolaj-hasznosítás kifehéredéséhez is, ugyanis a szektorra eddig jellemző volt a félillegális feldolgozás.
 
Felmerülhet a kérdés: miért nem ad pénzt a Mol az értékes másodnyersanyagnak számító fáradt olajért, hasonlóan a papír- vagy fémgyűjtéshez? A zöldszervezet alelnöke szerint nem biztos, hogy a pénz jó megoldás lenne: ha ugyanis túl magas az ár, az gerjeszthetné a fogyasztást, ha pedig túl alacsony, az rossz irányba terelné a közszemléletet, hiszen azt sugallná, hogy ilyen csekély értéke van az olajnak.
 
A Humusz úgy gondolja, hogy a legjobb megoldást a szelektív gyűjtés házhoz menő modellje jelentené, hiszen nyugat-európai statisztikák alapján bebizonyosodott, hogy a módszer révén akár 40-60 százalékra is fel lehet tornászni a gyűjtési arányt (Magyarországon ez ma 14-15 százalék körül van).
 
"Információink szerint az államtitkárság bevezetné a házhoz menő gyűjtést, miközben fennmaradnának a gyűjtőszigetek is. Ezt jó döntésnek tartjuk, hiszen az európai tapasztalatok szerint a szigetes gyűjtéssel önmagában csak 30 százalék körüli szintre lehet felvinni a szelektív gyűjtés arányát, és ehhez is több százmillió forintos kampányok kellenének. A házhoz menő gyűjtés tehát jó irány, úgy tudjuk azonban, hogy ez továbbra sem terjedne ki az olajra" - mondta korábban a Humusz alelnöke.