Iphone 5 szindróma a gazdaságban

A fejlett gazdaságok már nem képesek mennyiségi növekedésre, ehelyett az innováció lehet a fenntartható fejlődés pillére - vélte a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Pálinkás József iPhone 5 szindrómának nevezte el a jelenséget.

Sokan hajlandóak voltak éjjel elmenni, hogy megvegyék a legújabb mobiltelefont. Én ezt "az iPhone 5 szindrómának" neveztem el - mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az 50. Közgazdász Vándorgyűlésen. Az akadémikus szerint az emberek egy nagy része jelentősen elszakadt a valóságtól, a modern gazdaság pedig már nem az anyagi növekedésre fog építeni, hanem az innovációra.
 
Szavaiból az derült ki, hogy a gazdasági növekedést a fejlett gazdaságokban már nem lehet mennyiségi alapon elérni, vagyis nem attól lesz nagyobb a GDP, hogy több terméket vásárolnak a fogyasztók. Ehelyett az innováció vezérelheti a növekedést. Ezt mutatja, hogy vásárlók értelmetlennek látszó módon akár éjjel is megveszik az új technológiát (a legújabb iPhone-t).
 
Példaként hozta fel Európa esetét, ahol szerinte már nincs igazi kereslet, ezért nem várható további érdemi mennyiségi növekedés. Ehelyett szerinte az innováció által vezérelt gazdaság következhet. Az innovációnak nem az anyagi növekedésben lesz szerepe, hanem a stabilitás fenntartásában - mondta. Így egy olyan modell jöhet létre, ahol a fejlődést a technológia fejlődése jelenti, nem a mennyiségi növekedés.