Az első magyar baktériumtrágya

 

A Phylazonit baktériumtrágya egy olyan baktériumtenyészet, amit a földbe juttatva értékes tápanyagokkal látja el a növényeket, méghozzá oly módon, hogy ezzel nem szennyezi a talajt.

Összetétele: Nitrogénkötő baktériumok (Azotobacter chroococcum), 100 kg nitrogén hatóanyagot köt meg a levegőből ami 3-3,5 q műtrágyának felel meg; Foszfor mobilizáló baktériumok (Bacillus megaterium), 30-40 kg foszfor hatóanyagot tárnak fel, és tesznek felvehetővé; Cellulózbontó baktériumok, melyek 4-8 hét alatt lebontják a szármaradványokat, tehát elősegítik a mineralizációt (újrafeltáródást); B vitaminok, növényi hormonok.

Összcsíraszám (élő baktériumok száma):
Phylazonit MC: min. 5 x 109 db/cm3
Phylazonit CB: min. 4 x 108 db/cm3

A talajba kerülő szervesanyagok, tarlómaradványok bontását a talaj mikroorganizmusai végzik. A Phylazonittal talajba juttatott baktériumok felgyorsítják ezt a folyamatot, a szármaradványok tápanyagait, rövid időn belül, felvehetővé teszik a termesztett növényeink számára. Ez a hatás megkülönböztetett jelentőséggel bír, ugyanis a feltárt tápanyagok mennyiségével csökkenthető a talajba juttatott műtrágya, ami költségcsökkentő és környezetkímélő hatású. A gyors tarlóbontás következtében megváltozik az elővetemények rangsora, és szükségtelenné válik az EU-ban egyébként betiltott tarlóégetés. A mineralizációs vizsgálatok eredményeképpen igazoltuk, hogy nőtt a főbb tápelemek felvehető mennyisége a talajban. Különösen emelkedett a kálium szintje, ami a növények stressz-tűrő képessége miatt nagyon jelentős, ugyanakkor a kálium a szervesanyag felhalmozás egyik kulcseleme, ezért alapvető jelentőségű a termés növelésében.

A Phylazonit egyik legfontosabb hatásaként azt tapasztaltuk, hogy a kezelt területeken, de a laboratóriumi kísérletekben is, mérséklődött, esetenként erőteljesen csökkent, az emberi egészségre ártalmas nehézfémek felvétele. A hatás rendkívüli jelentőségű, ugyanis a nehézfémekkel szennyezett (bányák, fémipari kombinátok körüli), területeken is lehetővé teszi a növénytermesztést az emberek egészségi károsodása nélkül. A hatás mögött a Phyalzonitot alkotó baktériumok szerves savkiválasztása van, ugyanis a szerves savak komplexek formájában kötik a nehézfémeket, amelyeket ilyen, kötött formában a növény membránrendszere, specifikus ion transzporterei és csatornái már nem engednek át.

A Phylazonitot ezért egy több célú készítménynek tartjuk. A termésnövelő, a mineralizációt fokozó, és a nehézfémek felvételét gátló hatásán túlmenően kitűnő talajkondicionáló szer is. Használata jól illeszthető az intenzív mezőgazdasági gyakorlatba éppen úgy, mint az ugaroltatásos gazdálkodásba.

Megfigyelések szerint csökkent a Phylazonittal kezelt talajok mocskos pajor, drótféreg és fonálféreg fertőzöttsége.

A világ legjobb agrár egyetemén (Stuttgart Hochenheim) is már erről beszélnek!

A vizsgálatok során megállapítottuk a készítmény kedvező hatásait, amelyek az alábbi csoportokba sorolhatók:

fokozza a termést, valamennyi vizsgált növénykultúrában

növeli a talaj felvehető tápanyagkészletét

fokozza a tarlóbontást, a szármaradványok bontását

gátolja a káros nehézfémek felvételét

A Phylazonit baktériumrágya. A mikrobiális összetétele révén gazdagítja a talajéletet, a baktériumok kedvező hatásúak a növények növekedésére és visszatartó hatásúak az ugyancsak talaj eredetű, de káros mikroszervezetekre. Termésnövelő hatásának több okát tártuk fel.

Nitrogénkötő baktérium tartalma révén képes a légköri nitrogént megkötni és a növények számára felvehetővé tenni azt.

A baktériumok maguk is talaj tápanyagaiból élnek, ezért a tápanyagfelvételüket jelentős mennyiségű szerves sav kiválasztásával segítik. Az így felvehetővé tett, de egyébként nehezen oldódó tápanyagok, mint amilyen a foszfor és a vas, a növények számára is felvehetőek lesznek, ezzel a növények kezdeti fejlődése felgyorsul, ami előnyt jelent az egész vegetációs periódus során.